CHOUSINGHA V.Z.W. © 2009

 

 

 

 

Gewelddadige spelen of experimentele spelen

 

We onderscheiden twee verschillende types van praktijken :

 

  • de zogenaamde “puur gewelddadige spelletjes” ( “ het moordenaarsbruggetje” , “ spel met het blikje”, “ happy slapping”, “dressering”, …) waarvan het doel is een “vrijwillig” slachtoffer te vinden binnen een beperkte groep kinderen dat dan wordt afgeklopt door zijn vrienden omdat hij “verloren” had  ( bevoorbeeld door niet snel genoeg een bal te recupereren die door zijn benen gegaan was )  …
  • de experimentele spelletjes, zoals het spel om bewusteloos te geraken. Dit bestaat er in dat het kind, alleen of in groep, een wurging toepast met behulp van een foulard, een sjerp, een riem, soms met de blote handen. Soms trachten ze in een staat van hyperventilatie te geraken door snelle en herhaalde buigingen.
    De wurging bestaat erin  de bloedtoevoer naar de hersenen te blokkeren ter hoogte van de halsslagader zodat de noodzakelijke zuurstof ontnomen wordt.
    Dit zuurstoftekort in de hersenen veroorzaakt een bedwelming, een roes die tot bewusteloosheid kan leiden ( flauwte ).
    Het kind verklaart nadien “gewaarwordingen” gehad te hebben zoals flashes, visuele of auditieve hallucinaties, gevolgd bij het  “ontwaken” met een gevoel van ontspanning, van welzijn. Het is dit welzijnsgevoel dat kan leiden naar herhaling , zelfs naar verslaving met een afhankelijkheid te vergelijken met een drugverslaving. Het grote gevaar ontstaat wanneer het kind alleen begint te experimenteren, thuis.
    Deze “spelletjes” dragen verschillende namen  : Rêve indien ( Indische droom ), rêve blue ( blauwe droom ), jeu du foulard ( spel met de halsdoek ), jeu de la tomate, jeu de la grenouille ( kikvorsspel ) …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FR versie